Band Bohem

Band Bohem

Skupina Bohem je prvi pravi preboj na slovensko glasbeno sceno naredila leta 2004, ko je luč sveta zagledal prvenec Življenje ni zločin. Najuspešnejši singli s te plošče Kraljica sanj, Deveti junij, Kri, Boem, On je jaz ostajajo najprepoznavnejši koncertni pečati skupine, ki je glasbo nadgradila z odličnimi videospoti.

Deveti junij, videospot danes znanega režiserja Mitje Okorna, je definitivno postavil band na glasbeni zemljevid Slovenije. Kot takrat edini slovenski izvajalec so Bohem dobili možnost, da spot posnamejo v vizualno čudoviti Ljubljanski Operi (kjer so do danes snemali samo še operni pop velikani Il Divo).

Videospot za skladbo On je jaz ima na  portalu Youtube že več kot 1.000.000 ogledov, kar je za slovensko rock skupino izjemna številka.

Bohem28677

 

Leta 2007 so v sodelovanju z enim najboljših godalnih aranžerjev v Italiji, Valterjem Sivilottijem (Antonio Carlos Jobin, Katia Ricciarelli, Milva, Bruno Lauzi, Sergio Endrigo, Nicola Piovani, Antonella Ruggiero, Tinkara Kovač, Vlado Kreslin, Jan Plestenjak itd.) posneli drugi album z naslovom Manifest ljubezni, ki je izšel leta 2008. Največji uspeh z albuma je požela skladba Romanca, za katero so posneli do takrat najdražji videospot, ki je bil deležen odličnih kritik kot eden najboljših videospotov posnetih na področju celotne bivše skupne države in bil dolgo časa tudi edini slovenski predstavnik na lestvici MTV Adrie. Med oboževalci so še danes z albuma poleg Romance najbolj priljubljene skladbe Dan za vas, Vest in Kič.

V letu 2011 se je skupina sredi ustvarjanja tretje plošče kmalu po objavi singla Na drugem bregu razšla z dolgoletnim članom Marjanom Kotnikom. Avgusta je na avdicijah za novega kitarista skupino najbolj navdušil najmlajši izmed kandidatov Simon Šubic, ki je bil, mladosti navkljub, s svojim igranjem in suverenostjo, izredno prepričljiv. Še v istem mesecu je doživel ognjeni krst s koncertom pred nabito polnim Zelenim Gajem na Primorskem, pozimi 2012 pa je v snemalnem studiu s svojo energijo tretji plošči dodal pečat svežih idej.

Za skladbo Nihče iz vesolja s prihajajočega albuma je skupina posnela videospot, v katerega je vključila nekaj obrazov njenih najzvestejših oboževalcev. Spomladi 2013 je izšel singel Vse že imaš, ki ga je pospremila akcija, v kateri so Bohem-i pripravili  presenečenje mladoporočenemu paru (in zvestima oboževalcema skupine) z nenapovedanim koncertom na njunem domu.

Režijo za naslednji videospot so Bohem-i zaupali takrat 16 let stari dijakinji Lauri Zelenšek, ki je jeseni 2013 debitirala v glasbenem videospotu za skladbo Moje.

Tretjo ploščo so poimenovali po prvem singlu: Na drugem bregu. Izšla je v januarju 2014. Novembra istega leta so predstavili videospot za klavirsko balado December, ki se s pomenljivo ljubezensko-praznično vsebino že uvršča na klasični repertoar božičnih skladb. Uspešnejše skladbe z albuma: Polja mladih let, Vse že imaš, Moje, Nihče iz vesolja, Na drugem bregu, December.

 

Člani

Diskografija

bohem-zivljenje-ni-zlocin
2004

ŽIVLJENJE NI ZLOČIN
1. DEVETI JUNIJ
2. KRI
3. ON JE JAZ
4. STRAH
5. KRALJICA SANJ
6. BOEM
7. ŽIVLJENJE NI ZLOČIN
8. DNEVI GRMENJA
9. NOČ S TEBOJ
10. KO BI BILO …

Bohem-manifest
2008

MANIFEST LJUBEZNI
1. MANIFEST LJUBEZNI
2. VEST
3. DEJA VU
4. ILUZIJA
5. TEŽKO = LAHKO
6. NA TLEH
7. KIČ
8. ROMANCA
9. ISLANDS OF PEOPLE
10. MOST
11. DAN ZA VAS

na-drugem-bregu-bohem
2014

NA DRUGEM BREGU
1. POLJA MLADIH LET
2. VSE ŽE IMAŠ
3. MOJE
4. NE ŠE ZASPAT
5. NAJBOLJŠI PAR
6. NIHČE IZ VESOLJA
7. OD TU
8. NA DRUGEM BREGU
9. ATLAS ŽELJA
10. SVET KI NAM DAJE
11. DECEMBER