Band Bohem

Band Bohem

Bohem so preboj na slovensko glasbeno sceno naredili leta 2004 z izdajo prvenca Življenje ni zločin. Najuspešnejši singli s te plošče Kraljica sanj, Deveti junij, Kri, Boem, On je jaz ostajajo najprepoznavnejši koncertni pečati skupine, ki je glasbo nadgradila z odličnimi videospoti.

Deveti junijvideospot danes svetovno znanega režiserja Mitje Okorna, je postavil zasedbo na glasbeni zemljevid Slovenije. Bohem so takrat kot edini slovenski izvajalec dobili možnost, da spot posnamejo v vizualno čudoviti Ljubljanski Operi (kjer so do danes snemali samo še operni pop velikani Il Divo).

Videospot za skladbo On je jaz ima na portalu Youtube že skoraj 2 milijona ogledov, kar je za slovensko rock skupino izjemna številka.

Manifest ljubezni, drugi album skupine Bohem, je izšel leta 2008. Največji uspeh je požela skladba Romanca, ki je bila z videospotom deležna odličnih kritik. Videospot je veljal za enega najboljših videospotov, posnetih na področju celotne bivše skupne države, in bil dolgo časa tudi edini slovenski predstavnik na lestvici MTV Adrie. Med oboževalci so še danes poleg Romance z albuma izredno priljubljene skladbe Dan za vas, Vest in Kič.

V letu 2011 se je skupina sredi ustvarjanja tretje plošče kmalu po objavi singla Na drugem bregu razšla z dolgoletnim članom Marjanom Kotnikom. Zamenjal ga je mladi kitarist Simon Šubic, ki je v letu 2012 dokončal kitarski del novega albuma in s svojo energijo tretji plošči dodal pečat svežih idej.

Tretjo ploščo, ki je izšla januarja 2014, so poimenovali po prvem singlu: Na drugem breguAlbum spremljajo videospoti za skladbe Nihče iz vesolja, December in Moje, katerega režijo so Bohem zaupali takrat 16 letni dijakinji. Uspešnejše skladbe z albuma: Polja mladih let, Vse že imaš, Moje, Nihče iz vesolja, Na drugem bregu, December.

V letu 2017 je skupina izdala skladbi in videospota Balada o njej ter V Ljubljani, v 2018 pa Značaj in Moja dežela. V slednjem manjka Damir Pavlič, ki je tik pred začetkom snemanja zapustil skupino.

Na bobnarski stolček je namesto njega sedel uveljavljeni slovenski bobnar Luka Pate, s katerim so Bohem v času epidemije zaradi koronavirusa posneli nekaj skladb in jih izdali kot single: Mi smo še vedno tuOstani blizu in Proti toku. Objavljene pesmi je skupina s še neizdanimi v letu 2023 na svetovni dan voda povezala na četrtem dolgometražnem albumu Proti toku. Skladba Le naprej je bila uporabljena kot zaključna in naslovna skladba celovečernega filma Jama, katerega kadri spremljajo tudi videospot za skladbo.

V začetku leta 2024 so se Bohem razšli z dolgoletnim frontmanom Maticom Jeretom, spomladi pa so sodelovanje pričeli z nadarjenim vokalistom Ianom Ostrožnikom in skupaj izdali singel Vse bi dal.

 

Člani

Diskografija

bohem-zivljenje-ni-zlocin
2004

ŽIVLJENJE NI ZLOČIN
1. DEVETI JUNIJ
2. KRI
3. ON JE JAZ
4. STRAH
5. KRALJICA SANJ
6. BOEM
7. ŽIVLJENJE NI ZLOČIN
8. DNEVI GRMENJA
9. NOČ S TEBOJ
10. KO BI BILO …

Bohem-manifest
2008

MANIFEST LJUBEZNI
1. MANIFEST LJUBEZNI
2. VEST
3. DEJA VU
4. ILUZIJA
5. TEŽKO = LAHKO
6. NA TLEH
7. KIČ
8. ROMANCA
9. ISLANDS OF PEOPLE
10. MOST
11. DAN ZA VAS

na-drugem-bregu-bohem
2014

NA DRUGEM BREGU
1. POLJA MLADIH LET
2. VSE ŽE IMAŠ
3. MOJE
4. NE ŠE ZASPAT
5. NAJBOLJŠI PAR
6. NIHČE IZ VESOLJA
7. OD TU
8. NA DRUGEM BREGU
9. ATLAS ŽELJA
10. SVET KI NAM DAJE
11. DECEMBER


2023
PROTI TOKU
1. MI SMO ŠE VEDNO TU
2. BALADA O NJEJ
3. LE NAPREJ
4. OSTANI BLIZU
5. V LJUBLJANI
6. PESEM PTIC SELIVK
7. ZNAČAJ
8. PROTI TOKU
9. MOJA DEŽELA